PRZEDSTAWIAMY
Stek i Wino
To doskonale zlokalizowana w centrum miasta restauracja, którą wyróżnia niezwykłe połączenie stylu i smaku. Od samego początku istnienia lokalu jesteśmy połączeni z Gościem indywidualnym jak i biznesowym. Chętnie odwiedzają nas rodziny z dziećmi w szczególności na niedzielne obiady! Stek i Wino to nie tylko restauracja, w której podawane są steki i selekcjonowane wina najwyższej jakości, w naszej karcie każdy znajdzie coś dla siebie.
W dolnej części znajduje się klub muzyczny 2be Club dzięki, któremu w piątki i soboty restauracja tętni życiem do późnych godzin, a kuchnia jest czynna do 2:00.
Nasza specjalność
Steki, Sandacz, makarony home made
Wina
Ponad 80 rodzajów wina z różnych zakątków świata,
SZEF KUCHNI
Nazywam się Marcin Szmerek i pochodzę z Krakowa, a dokładniej z małej miejscowości Miechów.
Już jako dziecko wiedziałem kim chce zostać i jaką drogą chce kroczyć. Od dawna pasjonował mnie spędzany czas w kuchni. Niezwykłą przyjemność sprawiało mi obserwowanie przygotowywania różnego rodzaju dań przez moja babcię i mamę.
Próbowałem wszelkiego rodzaju kuchni - włoskiej, francuskiej, indyjskiej jednak prawdziwą miłością obdarowałem kuchnię stekową i grillową. Uważam, że w dymie uwięzione są aromaty i wspomnienia z wspólnie spędzonych chwil z bliskimi. Moja pasja do mięs rozwinęła się na wyspie Guernsey w steakhouse'ie, gdzie królowała wołowina, a kucharze tam pracujący wkładali ogrom pracy oraz serce w wykonywanie dań z wołowiny. Czas który tam spędziłem pozwolił mi na rozwinięcie swoich umiejętności i pogłębienia mojej miłości do steków. Wtedy pomyślałem, że w naszym kraju mamy wielki potencjał w selekcji polskiej wołowiny gdyż jest ona bardzo znana na całym świecie i doceniana na innych kontynentach.
Powrót do kraju nie należał do łatwych jednak odnalazłem swoje miejsce w restauracji Stek i Wino gdzie nie liczy się "tylko biznes" ale przede wszystkim miłość do tworzenia dobrej kuchni. Z tym miejscem łączy mnie również sam Właściciel ponieważ tak jak ja obdarza kuchnie wyjątkowa troską oraz przykłada najwyższą wagę co do jakości produktów do dań, które tworzymy w tym miejscu. Wierze, że wspólnie będziemy poszerzać wachlarz możliwości kuchni Stek i Wino by zadowolić naszych Gości.
Jeszcze wiele do odkrycia przed nami...




Wyjątkowe miejsce
Restauracja Stek i Wino, w sercu Podbeskidzia jest najmodniejszym i najbardziej znanym miejscem w Bielsku Białej. Restauracja istnieje od 2002roku. Za dnia serwująca przepyszne Steki z idealnie dobranym Winem, a wieczorami celebrująca życie nocne przy Cocktailach i Winie. W tym miejscu każda chwila staje się czystą przyjemnością, o co w szczególności dbają kelnerzy, kucharze i managerowie.
Steki sezonowane
Sezonowane na sucho uszlachetnia wołowinę! Sezonowanie czyli inaczej dojrzewanie wołowiny to proces, który znacznie podnosi jakość mięsa. Do 30% ubytku wagi po 4 tygodniach tradycyjnego dojrzewania na sucho jest ekonomicznie niekorzystne, lecz osiągany smak stanowi znaczną przewagę. Podczas dojrzewania mięsa przy kości, rozwija się jedyny w swoim rodzaju aromat, powstały dzięki aktywności enzymów. Pod suchą, czarną warstwą zewnętrzną, która zostaje okrojona, wytwarza się orzechowo-maślany zapach i krucha struktura. Decydującym czynnikiem jest czas dojrzewania. Im dłużej mięso dojrzewa, tym bardziej intensywny smak. Dla tych, którzy szukają czystej przyjemności kulinarnej, dojrzewanie na sucho triumfuje, gdyż metoda ta służy rozwojowi smaku.

Restauracja w centrum miasta Bielska Białej zaprasza na kulinarna podróż.